Erényfitogtatás és "progresszív" aktivizmus a félperiférián

Nancy Fraser az elismerés és elosztás (azaz nagyon leegyszerűsítve az előítéletek és az anyagi egyenlőtlenségek) problémáiról, illetve a különböző csoportok (például feketék, nők, homoszexuálisok) ezek viszonylatában való különböző pozicionáltságáról írt elemzése magyarázattal szolgálhat ezekre a folyamatokra. Az inkább elismerési, mint elosztásbeli igazságtalanságokat tapasztaló csoportok (pl. LMBT) problémáit könnyebb a pusztán tolerancián és emberségességen múló kérdésként bemutatni, és ezért a jelenlegi társadalmi-politikai helyzet legitimálására használni, ezért kerültek az utóbbi évtizedekben egyre inkább a középpontba. Ennek globális vetületei is vannak: bár ezek az ügyek kultúraspecifikus elképzelésekre épülnek, az állítólag egységes és univerzális fejlődés jelölőivé váltak, ami pedig kijelöli a civilizáció/visszamaradottság hierarchiáját. Emiatt az LMBT-jogok különösen hatékony eszközévé váltak a gazdasági centrumállamok kulturális felsőbbrendűségi ideológiájának (homonacionalizmus).

A „haladó”-nyugatos hagyományokba illeszkedő erényfitogtatók agendája, a képviselésre érdemes ügyeik listája a gazdasági centrumban dől el, hozzánk készen érkezik. Elsősorban azokat az ügyeket tűzik zászlajukra, amelyekkel a centrum saját felsőbbrendűségét igyekszik bizonyítani, és ezzel a kelet-európai haladók saját országuk és régiójuk alacsonyabbrendűségét hirdetik, például az LMBT-jogok és a liberális kisebbségvédelem ügyvivőiként.

Feró Dalma és Bajusz Orsolya: Az erényfitogtatás és a progresszió ígérete a félperiférián. Megjelent a Kettős Mércén. A teljes cikk itt olvasható:
https://kettosmerce.blog.hu/2017/05/14/az_erenyfitogtatas_es_a_progresszio_igerete_a_felperiferian

Az angol nyelvű változat megjelent az openDemocracyn Virtue-signalling as a route to social status: instances from the semi-periphery címen, a kibővített angol nyelvű változat pedig megjelent a szerb Sociologija c. folyóiratban Progressivist gender-based activism as a means of social antagonism in Hungary through two case studies címen.

wall_street_ntrte.png
Az erényfitogtatás egyik mintapéldánya, A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene oldal egy Wall Street-i befektetési tanácsadó cég önreklámján lelkendezik, mint óriási feminista alkotáson