Női princípium Update 2017 (Artportal)

„[Azt tanultam, hogy] legyek büszke női minőségemre és princípiumomra […] Csodálatos dolog befogadónak, puhának, érzelmesnek és kedvesnek lenni […] [A női mivoltban] a lélek, érzésvilág, gondolkodásmód, mentalitás számít!”

(Kié a női princípium? bingo, megfejtés a cikkben)

A TELEP Nemzetközi Nőnap alkalmából készült kiadványában a képzőművészeti szcéna tizenöt szereplője reflektál arra a kérdésre, hogy ma, 2017-ben mit jelent nekünk a Nőnap. „Csupán csak egy nap, amikor a nőknek versekkel és virágokkal kedveskedünk vagy egy nap, amikor megemlékezünk az egyenjogúság küzdelmeiről és beszélünk a jelenlegi helyzetről”, tette fel a kérdést a magát helyszínelőnek nevező Kovács Kristóf felkérésében.

A kiadványt a TELEP kiállításán egy újságosbódéban lehetett megtekinteni, ami szintén azt az elvárást keltette, hogy az aktualitásokra és a Nőnap politikai jellegének kérdésére fog összpontosítani. Ebből az irányból közelítve a kortárs művészet és a tág értelemben vett politika viszonyát is érinti a kiadvány keretezése és a benne szereplő munkák közti viszony.

(...)

Ennek ellenpontja Básthy Ágnes írása, amely épp azt teszi kritika tárgyává, ahogyan ezek a trendek itt és most lecsapódnak. A Donald Trump megválasztása nyomán szerveződött januári Nők menete és a Nőnapra szervezett Női sztrájk kapcsán a nemzetközi feminista mozgalomban megmutatkozó tendenciákat veszi szemügyre: azt, ahogy a rendszerszintű folyamatok és a belőlük következő sérelmek helyett az egyéni identitás és sértettség került a középpontba. A társadalmi nemet (amit 2017-ben Magyarországon a női princípium fejez ki leginkább) a nőkre erőltetett elvárásrendszer helyett ünneplendő, belülről jövő valónkként tematizáló transznemű identitáspolitika és a prostitúciót a nők kizsákmányolása helyett egyéni, szabad döntésként propagáló szexmunkapárti mozgalom a két paradigmatikus példája ennek, nem véletlen, hogy mind az amerikai, mint a budapesti megmozdulásokon is szembeötlők voltak. Básthy egyik példája, hogy Trump nagy felháborodást kiváltott „Grab them by the pussy” mondatára és abortuszkorlátozó igyekezeteire válaszként a Nők menetén rengeteg nő a női reproduktív szerveket (méhet és petefészket, vaginát, stb) jelenítette meg transzparensén vagy ruházatán, amit sok transzaktivista transzfóbnak és gyűlölködőnek nevezett, lévén az ő narratívájuk szerint ez kirekeszti a transznőket. Básthy azzal zárja írását, hogy fontos megvizsgálni ezeket a trendeket és hogy hogyan jutottunk ide, és arra buzdít, hogy ne elégedjünk meg bármilyen progresszívnek kikiáltott narratívával.

Feró Dalma: Női princípium Update 2017
Megjelent az Artportalon. A teljes írás itt olvasható:
https://artportal.hu/magazin/noi-principium-update-2017/

 Fotó: Kiss Emese / TELEP Facebook